Welke kleurencombinaties kiezen?
Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in het interieur. Het is belangrijk om de juiste kleurencombinaties te kiezen. Kleur, licht en ruimte oefenen een grote invloed op elkaar uit. De kleuren van de vloer, het plafond en de muren hebben optisch een grote impact op hoe je een ruimte ervaart. Zo kun je een kamer groter, kleiner, breder, smaller, dieper, hoger, lichter of warmer maken.

Welke kleur van vloer kiezen?
Een vloer kies je niet enkel voor praktische redenen of omdat je een bepaalde voorkeur van kleur hebt. Bij de keuze van de kleur van je vloer moet je rekening houden met het gewenst eindresultaat en de invloed van de andere bestaande of geplande kleurelementen in het interieur. Het resultaat van dit samenspel is meer dan de som van de aparte elementen. Het geheel krijgt als het ware een nieuwe eigenheid. Elke ruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak naargelang het gewenste eindresultaat.
Algemene Tips

a) Welke kleur van vloer: bleek versus donker.


Lichte tinten vergroten de ruimte en donkere kleuren laten de ruimte iets kleiner lijken, dat is algemeen geweten, maar welke rol spelen vloeren hierbij?

Bleke vloeren:
Wanneer je een donker geverfde ruimte hebt die wel wat lichter mag ogen, kan je kiezen voor een blekere vloer. Bleke vloeren reflecteren licht. Hierdoor maak je de ruimte lichter en bovendien optisch groter. Blekere tinten ogen zuiver, rustig en tijdloos. In combinatie met koele kleuren aan de muur, krijg je een strak effect. Maar overdrijft niet: in het westen en noorden geldt: hoe witter de vloer: hoe killer de sfeer. Donkere meubels en lichte houten vloeren gaan goed samen en resulteren in een verrassend effect. Bleke vloeren lenen zich bovendien uitstekend om te combineren met verschillende kleuren.

Donkere vloeren:
Donkere vloeren zijn de ideale basis om contrasten te creŽren. Ze zijn perfect in combinatie met muren in een lichte kleur of met andere donkere kleuren die als accent of accessoire gebruikt zijn. Vermijd hard wit, maar kies voor afgeleiden zoals gebroken wit of wit met een klein beetje pigment van een ander kleur in. Je kan het geheel opfleuren door opvallende accessoires in het interieur in te passen. Teveel donkere kleuren leiden namelijk tot een somber resultaat, want dit gaat ten kosten van het licht en de sfeer.

b) Hoe ruimtelijk effect creŽren?
Ruimtelijk effect bekom je door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser.

Er zijn verschillende keuzes tussen V-groeven aan de langse kant en aan de langse en kopse kant. Om te ruimte optisch te verlengen kies je best voor de vloeren met v-groeven aan de langse kant. Zo creŽer je diepte in de kamer. Plaats de V-groefjes wel in de richting van het licht om het effect te benadrukken.

Ook de smalle vloeren zijn de ideale basis wanneer je een ruimte optisch groter wil maken. Door de smalle plankjes te plaatsen die bijvoorbeeld bij Quick- step uit drie verschillende lengtes bestaan creŽer je een grotere ruimtelijkheid dan wanneer je voor brede planken uit ťťn lengte kiest.

De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer. Omgekeerd geldt: de vloer lijkt kleiner wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muren.

c) Combinatie kleur meubelen-vloer?
Zorg ervoor dat je vloerkleur ofwel twee tinten lichter ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van de meubelen. Vloer en meubilair van hetzelfde kleur en houtsoort kan, wanneer je er een tapijt van een ander contrasterend kleur tussen legt. Op een vloer van een neutrale kleur, vb natuurverniste eik, hoef je geen schrik te hebben van de combinatie met meubilair van een erg donkere houtsoort zoals wenge of notelaar. Ook erg bleke witgelakte meubels komen hierbij tot hun recht. Lichte houten meubels in combinatie met lichte muren en een lichte vloer geven een serene sfeer in huis. Je speelt zo op veilig, maar loopt wel het risico een vrij karakterloos interieur te krijgen. Teveel toon op toon vervalt snel naar eentonigheid.

d) Welke sfeer straalt een bepaald kleur vloer uit?Vloeren met een geelbeige tint.
Geelbeige tinten doen denken aan warmte, gezelligheid en optimisme. Vloeren met een eik-, beuk- of esdoorndesign geven aan een donkere kamer een warme uitstraling.

Vloeren met een rood-oranje tint
Deze vloeren brengen een enorme warmte in een kamer. Vaak worden deze kleur gecombineerd met geel-accenten.

Bruine vloeren
Een bruine tint, vooral in vloeren, duidt op de verbondenheid met de aarde. Ten opzichte van de wanden moet het steeds op de achtergrond treden. Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kan je het met veel kleuren combineren. Bruin is geen saaie kleur, je kan er alle kanten mee uit in diverse soorten interieurs op voorwaarde dat er voldoende licht in de kamer binnenkomt, om de bruine kleur goed te laten uitkomen. In bepaalde interieurs wordt een combinatie gemaakt van complementaire kleuren tussen vloer en muren, waardoor je een contrast krijgt. In andere gevallen kiezen we voor een ton sur ton combinatie. Ton sur ton wil zeggen dat er een combinatie wordt gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkere of een lichtere nuance. Dit kan een heel harmonieus en rustig effect geven, maar neigt snel naar eentonigheid.

e) Hoe opvallende vloeren combineren met wandkleuren en meubilair?

Tropische houtsoorten als vloer zijn erg warm. We denken hierbij aan de Quick-Step merbau, afzelia doussie, natuurverniste teakÖ Aangezien deze houtsoorten erg levendig zijn is het soms moeilijk de bijpassende meubels en wandbekleding te vinden. Tip hierbij is: houd je muren best warm en neutraal, vb wittinten of afgeleiden. Dit geeft een mooi contrast met de vloer. Om niet teveel contrasten te creŽren, kan je aanvullen met maximum ťťn of twee verschillende accentkleuren.

f) Invloed van licht op de vloeren?

Kleuren bij schemering laten een andere indruk achter dan kleuren bij fel zonlicht dan bij kunstlicht. Het is dan ook belangrijk stil te staan bij de lichtbronnen in de ruimte. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere absorberen licht.

g) Impact uitvoering vloer op je interieur?Brede planken met v-groef
Veel vloeren hebben tegenwoordig een v-groef aan de langse kant of aan de langse en kopse kant. De planken met V-groef aan de langse kant doen de kamer dieper lijken. Planken met v-groef aan de langse en kopse kant geven de ruimte een iets landelijker karakter. Wie houdt van een eerder strakke look kan kiezen voor een plankenuitvoering zonder v-groef.

Brede planken afgewisseld met smallere
Wil je afstappen van het traditionele en je vloer een wat speelsere look geven, combineer dan vloeren in twee breedtes die een nieuwe toets aan je interieur geven.

Combinatie natuursteen en Elegance.
Heb je een grote open ruimte waar je optisch een onderscheid wil maken tussen de keuken, bureaugedeelte en woon- of eetkamer? De combinatie laminaattegels en smalle -plankjes is hier een interessante optie. Via een naadloze verbinding combineer je een hout- en tegeldecor die complementair zijn met elkaar maar toch variatie in je interieur brengen.